ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΒΙΩΝ

φοντο 1

2022 - 2023

φοντο 2

Εκτύπωση

Πολυτεχνείο 2020

on .

"Κυρία, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;"

0

      Ευτυχώς προλάβαμε την Παρασκευή (13-11) να μιλήσουμε στην τάξη για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για αυτή τη σημαντική επέτειο της νεότερης ιστορίας και να στρέψουμε την σκέψη μας σ΄ εκείνα τα νέα παιδιά που σκοτώθηκαν για τη δημοκρατία, έχοντας μόνο όπλο τους τα νιάτα τους και την πίστη της λευτεριάς. Η δική τους εξέγερση άνοιξε το δρόμο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

 1

 Ήταν η πιο μαζική πράξη αντίστασης του λαού κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.
   Η στρατιωτική δικτατορία κατάργησε τη βουλή, τις εκλογές, τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα και τα μετέτρεψε σε αδικήματα!
  Ο Μάνος Κοντολέων στο κείμενό του "Ο Φωκίων ήταν ελάφι" από το βιβλίο Γλώσσας στης Ε΄ τάξης γράφει ότι τα μερμήγκια ξεκίνησαν τον αγώνα και κλείστηκαν στο πιο μεγάλο σχολείο της χώρας. Γιατί; Επειδή τα γράμματα δεν αντέχουν την καταπίεση! Δε φοβήθηκαν; Ναι πολύ, αλλά νίκησαν το φόβο τους, ξεσηκώθηκαν όλοι και απαίτησαν λευτεριά και δικαιοσύνη.

Εσείς που πρωτοσφίξατε
γροθιά στην τυραννία
κρατούσατε στα χέρια σας
μονάχα τα βιβλία.
Μες στα βιβλία βλέπατε
μια λέξη να ν' γραμμένη
τη λευτεριά που ήτανε
στα σίδερα κλεισμένη.

3 4

  Κι εμείς στην τάξη αφού δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ένα λουλουδάκι στο μνημείο τους, ζωγραφίσαμε ένα γαρυφαλλάκι και φτιάξαμε μια ομαδικά χειροτεχνία για το Πολυτεχνείο και για τα παιδιά που αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία!

2

Η δασκάλα της Ε΄ τάξης 

Ο Καιρός στις Ροβιές

Μετρητής Επισκεπτών

Flag Counter